Google
 

6 Kasım 2007 Salı

TÜRKLERİN KULLANDIKLARI TAKVİMLER

1)- 12 HAYVANLI TÜRK TAKVİMİ: Türklerin kullandığı en eski takvimdir. Güneş yılını esas alır .Bu takvimde her yıl bir hayvan adıyla anılıyordu.
2)- CELALİ TAKVİM: Büyük Selçuklular zamanında Melikşah tarafından hazırlatılan bu takvim güneş yılına göre hazırlanmıştı.
3)- HİCRİ(HİCRET) TAKVİMİ: Ay yılını esas alır. Başlangıç olarak Hz. Muhammed'in Mekkeden Medine'ye hicret ettiği 622 yılını alır. Bugün Ramazan, mevlidler gibi dini günlerde bu takvimi kullanmaktayız.
4)- RUMİ TAKVİM: Osmanlı devletinde resmi ve mali işlerde kullanılmak üzere 19. yüzyıl başlarından itibaren yürürlüğe giren takvimdir. Güneş Yılını esas alır.
5)- MİLADİ(MİLAT) TAKVİMİ: 1926' dan itibaren kullandığımız takvimdir. Güneş yılını esas alır. Temeli Mısırlılar'a dayanır. İyon ve Yunanlılar kanalıyla Batıta aktarılmıştır. Romalılar Sezar zamanında JULYEN takvimi olarak düzenlemiş ve kullanmışlardır. Yeniçağda Papa XII.Gregor tarafından yeniden yapılan düzenlemelerle GREGORYAN TAKVİMİ olarak anılmıştır. Günümüzde ise Milat takvimi denilmektedir. Milat takvimi Hz. İsa'nın doğuşunu(sıfır) kronolojinin başlangıcı olarak kabul eder.

TAKVİM : İnsanın gelişmeye başlamasıyla birlikte, çevresindeki herşey dikkatini çekmiş ve onları izle- meye, anlamaya, taklit etmeye başlamıştır. İnsanın dikkatini çeken şeylerin başında da gök-yüzü ile gökyüzü olayları olmuştur. Başta Güneş ve Ay gibi eşit aralıklarla görülen gök cisimleri izlenmiştir. Aritmetik alanındaki ilerlemeler de gök cisimlerinin hareketlerinin sayılmasını ve hesaplanmasını sağlamıştır. Böylece insanlar zamanı ölçmeye zamanı yıl, mevsim, ay, hafta ve gün gibi bölümlere ayırmaya başlamışlardır. İnsanların kullandıkları takvim sistemleri ya Güneş'in ya da Ay'ın hareketlerine göre hazırlanmıştır. Türk topluluklarının tarihi boyunca kullandığı takvimler:
· Miladi Takvim : Temeli İlkçağ Mısır Takvimine dayanır. İlkçağ'da Mısır'ı ele geçiren Romalılar 365 günlük bu takvime 12 ay ekleyerek Jullien Takvimini yaptılar.Bu takvim batıda 1582 yılına dek kullanıldı. Bu tarihte Papa XIII. Gregor Peygamber İsa'nın doğumunu ( milat ) bu takvime başlangıç yaparak bu gün kullandığımız takvimi oluşturdu.
· 12 Hayvanlı Takvim : İslamiyet’ten önce yerleşik Türk topluluklarının kullandığı Çin Takvimidir. Güneş Yılı esas alınmış olup yılların isimleri hayvan isimleriyle anılmaktadır (Sıçan yılı,Sığır yılı, Pars yılı, Tavşan yılı, Ejder yılı, Yılan yılı, At yılı, Koyun yılı, Maymun yılı, Tavuk yılı, Köpek yılı, Domuz yılı ). · Celali ( Meliki ) Takvimi : Büyük Selçuklu Devleti'nde mali işlerde kullanılmak üzere Sultan Celalettin Melikşah adına Ömer Hayyam tarafından hazırlanan kısa bir süre kullanılabilen eski Sasani Güneş yılı takvimidir. · Rumi Takvim : Eski Bizans Güneş yılı takvimidir. Osmanlı Padişahı I. Mahmut zamanında mali işlerde kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Başlangıcı Hicrettir ( 16 Temmuz 622 ). Bu nedenle bu takvime Hicri-Şems Takvimi de denilir.
· Hicri Takvim : Tarihin ilk kullanılan takvimidir. İlkçağ'da Sümerliler tarafından oluşturulmuş, Babilli’ler tarafından geliştirilmiştir. Sonradan Araplar tarafından da kullanılan bu takvime İslamiyet'in dönüm noktası olduğuna inanılan Hicret Olayı'nın tarihi ( 16 Tem-muz 622) başlangıç yapılmıştır. 354 günlük bu takvime Hicri-Kamer Takvimi de denilir

Hiç yorum yok: