Google
 

6 Kasım 2007 Salı

ÖSTAKİ BORUSU VE HASTALIKLARI

Dengemizin sağlanmasında üç aşama vardır:1.aşama:göz,iç kulak ve kas eklemlerden denge merkezimize(beyin sapı, beyin, beyincik)sürekli olarak vucudumuzdaki organların durumu hakkında bilgi gönderilir2.aşama beyinde bulunan denge merkezimiz kendisine gelen bu bilgileri değerlendirir3.aşama beyin ve beyin sapından ilgili bölgelere göz,kol bacak kaslarımıza uyarılar gönderilerek gelen bilgiler doğrultusunda hem dururken hem de hareket halinde dengemiz sağlanmış olur.çok karmaşık mekanizmalarla oluşan denge olayını basitçe böyle anlatabiliriz.

Östaki Borusu Nerdedir ve Ne görevi Vardır: Östaki borusu burnun arka kısmında bulunan ve geniz adı verilen bölge ile orta kulak arasında geçis sağlayan bir kanaldır. Bu kanal orta kulağın hava almasını sağladığı gibi bu bölgedeki salgıların genize akması için de bir yol oluşturur. Dış ortamdaki basınç değişikliklerinde orta kulağında buna uyum göstermesini sağlar. Östaki borusu yaklaşık 3,5-4 cm boyutlarındadır. Çocuklarda daha düz olan bu kanal erişkinlerde bir dirsek oluşturur. Bu nedenle burundan ve genizden orta kulağa bakteri geçisi çocuklarda daha kolay olur ve çocuklar daha kolay orta kulak iltihabı geçirirler.
Nasıl Tıkanır: Östaki borusunun iyi çalışmasını engelleyen en önemli hastalıklar geniz bölgesindeki hastalıklardır. Geniz eti, allerji, sinüzit, burunda et ve iltihap, geniz bölgesi tümörleri ve dış ortamdaki ani basınç değişiklikleri (uçak yolculukları veya dalma gibi) bu kanalın tam çalışmasını önler. Bu gibi durumlarda orta kulak yeterince hava alamaz ve içeride negatif basınç oluşur. Bu negatif basınç kulak zarını içe doğru çeker ve orta kulakta sıvı birikimine hatta daha ileri durumlarda kanamalara yol açar.
Ne Gibi Şikayetler Yapar: Tıkanıklığın az olduğu durumlarda hasta genellikle sadece hafif bir basınç ve dolgunluk hisseder. Ancak daha ileri durumlarda işitme kaybı, ağrı, dolgunluk hissi, baş dönmesi ve çınlama hisseder.
Nasıl Teşhis Konur: Teşhis genellikle hastanın anlattıkları ve muayene ile konur. Muayene sırasında kulak zarında çökme, kızarıklık tesbit edilir. Burun içinde akıntı, iltihap ya da allerjik bulgular görülür. Geniz bölgesinin muayenesi zordur ve bazen tam görülemez. Bu bölgede iltihap, geniz akıntısı, tümör gibi östaki borusunu tıkayan hastalıklar saptanabilir. Bazen muayene yeterli olmaz ve bazı tetkikler yaptırmak gerekebilir. Kulakla ilgili olarak işitme testi ve basınç ölçümü yapılabilir. Ayrıca geniz bölgesi ile ilgili olarak bazen bilgisayarlı tomografi ya da MR çekilmesi gerekebilir. Allerji düşünüldüğünde allerji testlerine ihtiyaç duyulabilir.
Nasıl Tedavi Edilir: Tedavide iki durum göz önüne alınır. Birincisi orta kulaktaki problemin düzeltilmesi, ikincisi de geniz bölgesinde tıkanıklık yapan hastalığın tedavi edilmesi. Orta kulaktaki problem için ilaçlar genellikle yeterlidir. Özellikle yeni oluşmuş bir iltihaba ya da basınç değişikliğine bağlı bir tıkanıklık ise ilaçsız bile düzelebilir. En çok kullanılan ilaçlar antihistaminik denilen ve allerjiye yönelik ilaçlarla, dekonjestan denilen ve burun ve geniz bölgesini genişleten ilaçlardır. İltihap söz konusuysa antibiyotik gerekebilir. İlaçlarla düzelmeyen durumlarda kulak zarının çizilerek orta kulaktaki suyun boşaltılması ve kulak zarına tüp takılması ameliyatları yapılabilir. Bu tüp orta kulağın hava almasını sağlar. Geniz bölgesinin tedavisi ise bu bölgedeki hastalığın ne olduğuna göre değişir. Eğer çocuklarda daha çok görüldüğü gibi geniz eti varsa bunun alınması gereklidir. Allerji ya da iltihap varsa bunlar ilaçlarla tedavi edilir. Sinüzit ya da burun eti gibi durumlar derecesine göre ilaçla ya da sonuç alınamazsa ameliyatla tedavi edilir. Bu bölgedeki tümörler genellikle ışın tedavisi ve bazen ameliyatla tedavi edilirler.

Hiç yorum yok: