Google
 

18 Ekim 2007 Perşembe

ISI VE SICAKLIK 3

ISI VE SICAKLIK
Tabiattaki olayların birçoğunda ısı ve sıcaklığın Önemli fonksiyonları vardır. Tabiattaki maddeler, bulundukları çevre ile sürekli ısı alış - verişinde bulunurlar. Bazen ısınır, bazen de soğurlar. Bu değişimler tabiattaki canlıları etkiler. Canlılar çok düşük sıcaklıklarda yaşayamadığı gibi, çok yüksek sıcaklıklarda da yaşayamazlar.Isı: Bir maddenin moleküllerinin tamamını kinetik enerjilerinin toplamına denir.Kinetik enerji: Bir maddenin hızından dolayı sahip olduğu enerjiye denir.Sıcaklık: Bir maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisine eş değer bir büyüklüktür. Termometre ile ölçülür. Alınıp verilemez.Gazlarda; Gaz molekülleri çok hareketli moleküllerdir. Bulundukları kabın duvarlarıyla çarpışırlar. Enerjilerini ve diğer moleküllerini veya kabın duvarına aktarırlar. Kendileri enerji kaybederek özkütleleri büyür. Sıvılarda; Sıvı molekülleri gazlara göre daha az hareketli moleküllerdir. Birbirleri üzerine kayma ya da oldukları yerde titreşim hareketi yaparak enerjilerini birbirine aktarırlar. Enerji kaybeden molekülün özkütlesi büyür ve kendisi bir alta iner.Katılarda; Katı molekülleri yerlerini terk edemezler. Oldukları yerde titreşim hareketi yaparak, enerjilerini birbirlerine aktarırlar.ISI VE SICAKLIK ARASINDAKİ FARKLARISI1-Eneji çeşitidir.2-Birimi calori veya joule’dür.3-Calori metre ile ölçülür.4-Alınır veya verilir.SICAKLIK1-Bir enerji çeşidi değildir.2-Birimi derecedir.3-Derece ile ölçülür.4-Sadece ölçülür.TERMOMETRELERSıcaklık ölçüm araçlarıdır. Metallerin veya sıvıların ısındıkları zaman boyca genleşme (boyca uzama), soğutuldukları zaman boyca kısalma (büzüşme) ilkesinden yararlanılarak yapılmışlardır. Termometreler 3’e ayrılır:1-Gazlı termometreler: Gazın sıcaklık karşısında genleşmesi prensibine dayanarak yapılan termometrelerdir. Çok hassas ölçümler yapılır ve çok kullanışlı değillerdir. 2-Metal termometreler: Metaller ısındıklarında boyları uzarlar. Soğutulduklarında ise boyları kısalır. Bu prensipten yararlanılarak bu termometreler yapılmışlardır. Sanayide, çok yüksek sıcaklık gerektiren yerlerde, fırınlarda, elektrik ocaklarında, su ısıtma kazanlarında, arabalarda hararet göstergesi olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır.3-Sıvılı termometreler: Sıvıların genleşme prensibinden yola çıkılarak yapılmıştır. Şeffaf, cam bir muhafaza içindedirler. 3’e ayrılır: a. Alkollü termometre: Alkolün donma noktası -114? C, kaynama noktası ise 78 ?C’dir. Alkolün bu özelliğinden faydalanarak soğuk bölgelerde hava ölçüm termometreleri olarak kullanılmıştır.b. Cıvalı termometre: Civanın donma noktası -39? C, kaynama noktası ise 358 ?C’dir. Bu özelliğinden faydalanarak sıcak bölgelerde termometre olarak kullanılmaktadır.c. Hasta termometre: Vücut sıcaklığını ölçen termometrelerdir. 30 ?C ile 45 ?C arasında bölmelendirilmişlerdir. Vücut sıcaklığı 32 ?C - 37 ?C arası olduğundan 40 ?C’nin üzeri de tehlike sınırı olduğu için bölünen sayıları aza indirilmiştir. İçerisindeki cıva ısıtıldığında rahat bir şekilde yükselirken, soğuduğu zaman inme özelliğine sahip değildir. Sallama ve çırpma yöntemi ile cıva ilk bulunduğu konuma getirilir.Sıvılı Termometrelerin DerecelendirilmesiBir Termometrenin Hassas Olabilmesi İçin1-Borunun yarı çapı küçük, haznesi yeterince büyük olmalıdır.2-Borunun genleşmesi çok küçük olmalıdır.3-İçine konan sıvının genleşmesi büyük olmalıdır.4-Boru içerisinde hiç hava kalmamalıdır.5-Boru şeffaf olmalıdır. İçindeki sıvının genleşmesini göstermelidir.6-Termometrede DN ile KN arasındaki bölme sayısı fazla olmalıdır.Sıvılı Termometreler Böl melendirilmesine Göre 4’e Ayrılır1-Celcius (Santigrat) ?C:Suyun DN --> 0 ?C, KN--> 100 ?C2-Fahrinayt (?F):Suyun DN --> 32 ?C, KN --> 212 ?C3-Reomur (?R):Suyun DN --> 0 ?C, KN --> 80 ?C4-Kelvin (K):Suyun DN --> 273 ?K, KN --> 373 ?K

Hiç yorum yok: