Google
 

9 Ekim 2007 Salı

Düzenli Egzersiz Bedensel İşlevi Arttırıyor

Düzenli Egzersiz Bedensel İşlevi Arttırıyor

Düzenli egzersizin, bedenin işlevsel kapasitesini artırıp devam ettirdiği, yapıları bozulmaya karşı koruduğu ve yaşlanma ile ortaya çıkan yıpranmalara karşı vücutu koruduğu belirtildi.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksekokulu Beden Eğitimi Okutmanı İrfan Marangoz, ``Egzersizin Günümüzdeki Önemi`` konulu incelemesinde, günümüz teknolojisinin getirdiği yaşam ve düşünme biçimlerinin, insan hareketliliğini kısıtladığını kaydetti. Yürümek ve hareket etmek için yaratılmış organların, motorlu taşıtların aldatıcı cazibesiyle uyuşukluk ve tembelliğe alıştığını anlatan Marangoz, bedenen çalışanların egzersize ihtiyaçlarının bulunmadığını bildirdi. Günümüzde insanların faaliyetlerini asansör, yürüyen merdiven ve otomobille giderdiğinden adeta yürümeyi unutup hareketsiz duruma geldiklerini ifade eden Marangoz, teknoloji ilerledikçe egzersiz ihtiyacının önem kazandığına dikkati çekti. İnsanı Zinde TutarEgzersizin insanı zinde tuttuğunu, bunun solunumla oksijen alıp vermenin daha düzenli duruma gelmesi ve insanı disipline alıştırmasından kaynaklandığını vurgulayan Marangoz, şöyle devam etti: ``Egzersiz, yaşlanma ve hareketsizlikle ortaya çıkan bozulma ve yıpranmalara karşı sübap görevi üstlenir. Düzenli ve yeterli derecede kullanılmayan kas ve eklemler zamanla esneklik ve hareket yeteneklerini kaybederler. Kaslar gevşeyip zayıflar, kan damarları elastikayetlerini kaybeder ve eklemler sertleşir. Hareketsiz bedenle aşırı bir faaliyet yapılırsa, bu fazla aktiviteye karşı yetersiz kas gücüyle karşılık verildiği için çabuk yorulma, kalp atışında hızlanma, halsizlik ve solunum sıkıntısı olur. Kasları güçlendirmek, eklem esnekliğini kazandırmak ve şişmanlığa yol açan fazla enerjiyi harcamak için en az 1 kez olmak üzere her gün düzenli egzersiz yapılması gerekir.``

Egzersizin Nedenleri Egzersiz yapılması durumunda kan dolaşımının hızlanacağını, vücudun canlı ve dengeli kalacağını, kas kuvveti ve direnci ile kasların kasılma gücü ve hızının artacağını ve bedenin bütünüyle güçleneceğini belirten Marangoz, şu değerlendirmeyi yaptı: ``İnsanlar, fiziki görüntüsü ve şeklini beğenilir kılmak, sağlığını devam ettirmek veya iyileştirmek, başarı hissini tatmak, duvarlar arasından çıkıp doğayla bütünleşebilmek, eğlenmek, stres atmak, kilo vermek ve kilosunu kontrol altında tutmak gibi nedenlerle egzersiz yapma ihtiyacı hissederler. Ancak bireyler, yaşlarına ve sağlıklarına göre aktif, pasif ve direnç hareketleri egzersizleri tercih etmeli. Egzersiz, yaşamın olmazsa olmaz olgularından birisi haline gelmiştir. Araştırmalara göre 50 yaş üzerinde olan ve egzersiz yapmayanların yüzde 80`inde beyin enfarktüsleri olurken, 50 yaş üzerinde yürüyüş gibi düzenli egzersiz yapanlarda bu oluşum yüzde 7 olarak bildirilmiştir.`` Marangoz araştırmaların, egzersizin iktidarsızlığı azalttığını, kemik yoğunluğu için kalsiyumdan daha önemli olduğunu ortaya koyduğuna da işaret etti.









Masa Başında Çalışanlara Spor

Masa başında çalışan insanların büyük bir çoğunluğunda bel ve sırt ağrılarından şikayet ettiklerini duyarsınız. Amerika’da yaşayanların yüzde 50’ye yakını yaşamları süresince sırt problemlerinden şikayet ederler. Bazı problemler doğuştandır. Bir kısmı ise otomobil kazası, düşme veya spor yaralanmaları sonucu olmuştur. Bu tür ağrıların sebebi ortopedik olabileceği gibi karın ve bel kaslarının zayıflığından kaynaklanabilir.Karın Kaslarınızı GüçlendirinKarın kaslarınız (abdominal) zayıfladığında karın öne doğru çıkıntılık yapacak ve bel omurlarında yapısal bozukluk oluşacaktır. Bu durum bel kaslarının zayıflığında ortaya çıkabilir. Bacak kasının (hemistring) kısalması da bel ve bacak ağrılarının gerekçesini oluşturabilir. Eğer bu tür bel ve sırt problemleriniz varsa öncelikle bir doktora görünmeniz tavsiye ediliyor. Daha sonra size ayakta ve otururken bazı egzersizler önerilebilir. Örneğin; ayağınız düz vaziyette iken kesinlikle ağır bir şey kaldırmamanızı, fazla kilonuzu azaltmanız ve bu bölgedeki kaslarınızı simetrik olarak geliştirmeniz tavsiye ediliyor. Vücuttaki Olumlu DeğişikliklerDüzenli ve seviyeli yapacağınız egzersizler sayesinde hayatınızda olacak değişiklikler şu şekilde özetlenebilir.· Kalp kasınız güçlenecek, böylece dolaşıma pompalanan kan miktarı artacaktır.· Kalbiniz oksijene daha az ihtiyaç duyacak· Dakikadaki kalp atış sayınız azalacak· Kalbi besleyen damarlardaki kanın akış hızı verimli olacak· Kandaki yüksek yağ seviyeniz normal düzeyine düşecek. Böylece kroner arterlerde lipid plakaları daha az pıhtı oluşturacak· Dolaşım bozuklukları azalacak, damarlar elastikiyetine kavuşacak· Damarlardaki bu elastikiyet ve verimli çalışma ile kan basıncınız normal düzeyini muhafaza edecek· Hücrelerde oksijen kullanımınız % 10-30 oranında artacak· Akciğerlerinizin fonksiyonel özellikleri gelişecek· İskelet kaslarınızın güçlü olması dolaşım sisteminize ve vücut yapınızın dinç ve zinde görünmesini sağlayacak· Özellikle vücudunuzdaki metobolik çalışmalar daha verimli olacak· Kemiklerde 35-40 yaşından sonra başlayan kalsiyum (Ca) yıkımı yavaşlayacak· Eklem bölgelerindeki kireçlenme, ağrı vs. gibi problemler amaca yönelik çalışmalarla azalacak· Egzersiz esnasında meydana gelen yorgunluğunuz geç oluşurken, toparlanmanız süratli olacak· Yediğiniz yiyecekleri daha güzel sindirecek· Vücut yağınız ideal oranda düşecek· Bel ve sırt ağrılarınız uygun egzersizlerle azalacaktır· Kendinizi daha iyi hissedecek· Şehir ve iş hayatınızın getirdiği streslerden daha az etkilenecek· Egzersiz sayesinde mutlu ve sağlıklı yaşayabilecek· Günlük çalışma ritminiz daha verimli olacaktır.












Vücudun Aktif Çalışması Sağlıklı Beslenmeyle Doğru Orantılı

Yaşamın bir parçası olan bedensel egzersizler insanların normalden çok daha zinde ve sağlıklı olmasın sağlar.Metabolizmanın çok daha iyi ve aktif bir şekilde çalışabilmesi için ilk etapta beslenmeye çok dikkat etmek gerekir. Beslenme sistemine dikkat etmeyen biri yaşamının ilerleyen bölümlerinde yanlış gıda alımı yüzünden hormonel dengesizliklerle, psikolojik bozukluklarla ve şişmanlıktan dolayı mutsuz bir hayatla karşılaşır. Bu üç etkenden ön önemlilerinden biri psikolojik durumdur. Psikolojisi bozuk olan insan daha çok yemek yemeye ve hareketsizliğe elinde olmadan alışacaktır. Bu yüzden her zaman spor ve sağlığın ayrılmaz bir bütün olduğu kabullenilmeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı edinilmelidir.Bunun için - Bilinçli bir şekilde yemek yenmeli. Düşünmeden yapılan gıda tüketiminin sonu şişmanlıktır. - Şişmanlık gerçekten istendiğinde ve alışkanlıklar bırakıldığında çok kolay mücadele edilebilecek bir durumdur. - Psikolojik sıkıntıları yemek yiyerek atmak yerine egzersiz yaparak yenmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. - Çikolata az miktarda yenilebilir.- Yiyeceklerin lezzetini anlamak için yavaş yavaş yiyin ve yemeklerin tadını çıkarın.- Doğru beslenme ve egzersiz yapmaya başlandıktan sonra alkol alımı en az 6 ay kadar bir süreyle kısıtlanmalıdır. - Gerçek mutluluk doğru beslenme ve egzersizle olur.- Uyku, güzellik, sağlık ve zindelik kaynadır. - Kas sistemi ve eklemlere zarar verebilecek dar kıyafetler giyilmemelidir.

Hiç yorum yok: