Google
 

9 Ekim 2007 Salı

AIDS hastalığı

TANIMI
AIDS hastalığı, HIV virüsü ile bulaşan, vücudun bağışıklık sistemini çökerten, böylece dışardan vücuda girebilecek ve normal bir insan vücudunun bağışıklık sistemi ile kolayca başa çıkabileceği miktarda mikropların bile savunmasız bünyede hastalıklara ve enfeksiyonlara sebep olması sonucu ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.
NEREDE BULUNUR, BULAŞMA ŞEKİLLERİ AIDS virüsü kanda, menide, rahim ve vajina salgısında bulunur. Açık havada fazla yaşayamaz ve kısa sürede ölür. Başlıca bulaşma yolu cinsel ilişki ve kan naklidir. Bununla birlikte AIDS virüsü taşıyan birinin kanının bulaşmış olduğu bir cisim ile kesici bir yara almak ile, daha önce bir aids hastasında kullanılmış bir enjektör ile, vücuttaki açık bir yaraya aids taşıyan salgıların bulaşmış olduğu elin değmesi ile de virüs bulaşabilir.
HASTA VE TAŞIYICI OLMAK AIDS hastası olmak ile AIDS virüsü taşıyıcısı olmak ayrı şeylerdir. Virüs taşıyıcısı bünyesinde virüsü taşır ama bünye yeteri kadar dirençli olduğu sürece bu hastalığa çevirmeyecektir. Bu tür insanların enerji harcayacak ya da kendisini hasta edecek her türlü uğraş ve ortamlardan uzak olmaları gerekir.
HASTALIK BELİRTİLERİ Nedeni belli olmayan ve antibiyotik uygulamasına kesin cevap vermeyen yüksek ateş. Aşırı kilo kaybı. Lenf bezlerinde (Koltuk altı, kasık ve boyundaki) şişlik. Ağız boşluğunda yaygın mantar enfeksiyonu (Pamukçuk). Sürekli ishal. Öksürük ve diğer akciğer şikayetleri . Kişi bu şikayetlerden biri veya birkaçı mevcut ise vakit geçirmeden bir uzmana başvurmalıdır.
AIDS'DEN KORUNMA Şüpheli gördüğünüz bütün cinsel ilişkilerinizde prezervatif kullanımını sağlamak. Kullanacağınız bütün iğne ve enjektörlerin steril olmasına dikkat ediniz. Başkalarının kullandığı jilet, kontakt lens, akupunktur iğnesi gibi aletleri kullanmayınız. AIDS HASTASI BİR KİŞİ İLE İLİŞKİ AIDS hastası veya virüs taşıyıcısı bir kişi ile normal sosyal ilişkiler sürdürülebilir. (Literatür 92 - 93 yılı Ulusal AIDS Kongre'sinden açıklama ) Aynı odada karşılıklı konuşulabilir. Yanında oturup eli sıkılabilir, birlikte yemek yenebilir. Aynı iş yerinde çalışılabilir. Aynı okula gidilebilir. Hasta kişi hastanede ziyaret edilebilir. Hasta açısından onunla konuşmak, yaklaşmak ve izole olmamak ruhsal açıdan yıkılmamak için çok önemlidir.

Hiç yorum yok: