Google
 

13 Kasım 2007 Salı

ATATÜRK'ÜN HAYATI ÇOCUKLUĞU VE EĞİTİMİ

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal. 1881 yılında Selanik'te doğmuştur. Babası Ali Rıza Efendi, bir gümrük memurudur. Annesinin adı Zübeyde Hanım'dır.
İlkokul eğitimi için, Selanik'teki ŞemsiEfendi okuluna gitmiş, ancak babasını çok küçük yaşlardakaybedince okuldan ayrılmak zorunda kalmıştır. Mustafa, kız kardeşi Makbuleve anneleri, dayıları ile birlikte, Selanik yakınlarındaki çiftlik evine yerleşmişler; yaşamı bu şekilde bir süre devam etmiştir.
Mustafa çiftlikte çalışırken, annesi okula gitmemesindenendişe duymaya başlamıştır. Sonra, annesinin Selanik'te bulunan kız kardeşininyanına giderek Askeri Rüştiyeye kaydını yaptırmıştır. Rüştiye'yi 1895yılında bitiren Mustafa Kemal Manastır'daki Askeri İdadi'yegirmiş ve başarılı bir şekilde bitirmiştir.Mustafa Kemal daha sonra İstanbul'a gitmiş, 13 Mart 1899 yılında başladığı Harbiye'yi bitirdikten sonra,1902 yılında Harp Akademisine başlamış ve 11 Ocak 1905yılında kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun olmuştur.
ORDU KUMANDANI OLARAK MUSTAFA KEMAL
1906 yılında Şam'a gönderilen Mustafa Kemal ve arkadaşları Şam'da"Vatan ve Hürriyet" adında bir dernek kurmuşlardır. 1911 yılında İtalyaile yapılan savaş esnasında, kendi isteğiyle Trablus'a gitmiş, Derne veTobruk'un savunmalarında görev almıştır. Mustafa Kemal henüz Libya'daiken başlayan Balkan Savaşında da, başarılı bir kumandanolarak (1912 - 1914) hizmet vermiş ve savaş sonunda Sofya'ya askeri ataşe olarak atanmıştır.Mustafa Kemal'in Sofya'da bulunduğu sırada 1. Dünya Savaşı çıkmıştır. 8 Ağustos 1915 tarihinde Anafartalar Grup Kumandanlığına getirilen Mustafa Kemal,kritik bir zamanda Anafartalar'daki Türk kuvvetlerine kumanda etmiştir.
Bu sırada İngilizler, Fransızlarla birlikte Çanakkale Boğazı'na çıkarma yapmış,savaş esnasında, Mustafa Kemal'in kalbinin üzerine bir şarapnel parçasıisabet etmiş ise de, göğüs cebinde bulunan saati onun hayatınıkurtarmıştır. Mustafa Kemal o anda içinde bulunduğu ruh halini üstlenmiş olduğu büyük sorumluluğa bağlamış ve : "Aslında, bu tür birsorumluluğu üstlenmek hiç de kolay değildi, ancak yurdumun parçalandığınıgörmektense ölmeyi tercih etmiş olmam nedeniyle, bunu gururla kabulettim." sözleriyle duygularını ifade etmiştir. Düşman saldırısının püskürtülmesinde Mustafa Kemal’in üstün cesareti, askeri bilgisi, yeteneği ve uzak görüşlülüğünün büyük bir rolü olmuş, genel olarak Çanakkale, özel olarak Anafartalar savunması, dünya siyasi ve askeri tarihine onun adıyla yazılmıştır.
Mustafa Kemal daha sonra Kafkaslarda ve Suriye'de hizmet etmiş ve 1918 Mondros Mütarekesi’nden hemen önce Suriye'de bulunan Yıldırım Ordularıgrubunun kumandanlığına getirilmiştir. Mütarekeden (ateşkes) sonra,İstanbul'a dönmüştür.

Hiç yorum yok: