İskender kebap
İskender Kebap, veya kısaca İskender Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. Aslında temeli Döner olsa da, İskender'i İskender yapan üzerindeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti, herhangi bir Dönerin etinden farklıdır. İskender etinin yağı daha azdır. Bursa'dan diğer illerimize yayılan İskender Kebap günümüzde en iyi yine ortaya çıktığı yerde yani Bursa'da yaplmaktadır. Domates sosu ve yoğurdu kaliteyi çok etkilemektedir. İskender'e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir. Çoğu lokanta kıyma karışımı dönerden yapılan İskenderleri müşterilerine sunmaktadır. Bu da iyi İskender yapılan yerlerin parmakla gösterilecek kadar az olmassına yol açmaktadır.
Hazırlanışı
Aynı döner gibi, İskender'in eti dikey biçimde duracak şekilde bir şişe geçirilir.
Mümkün ise, kömür ateşinde pişirilir.
Piştikçe dış tabaka Döner bıcağıyla yaprak gibi dilimlenir.
Bu dilimler, tereyağlı pide parçalarının üstüne serilir.
Yanına yoğurt koyulduktan sonra, isteğe göre üzerine tereyağ ve domates sosu serpilir.
Servis yapılır.
Ayrıca ilk kez 1860 yılında İskender İskenderoğlu tarafından Bursa esnafına yönelik icad edilmiştir..Kemalpaşa Tatlısı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
→ Başlığın diğer anlamları için Kemalpaşa sayfasına bakınız.
Kemalpaşa tatlısı, Mustafakemalpaşa ilçesinde küçük süthanelerle üretilmeye başlayan, Türkiye'ye Bulgaristan'dan göç eden muhacirler tarafından getirilen tatlı çeşidi.
Halen 15'e yakın tesiste günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. 24 adetlik paketlerde 2 YTL civarında satılmaktadır.
Yapılışı [değiştir]
Süt, dev kazanlarda pastörize edilmekte ve peynire dönüştürülmektedir. Yaklaşık 1 ton sütten 160 kg tatlılık peynir elde edilmektedir. Kazanlarda bu peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek kemalpaşa tatlısı şeklinde kesilmekte ve 320 derecelik fırınlarda 17 dk pişirilmektedir. Fırın sonrası soğuyan tatlılar kullanıma hazır hale gelmektedir.
Hazırlanışı [değiştir]
Tatlı kaynayan şekerli suya atılarak şişmesi sağlanır ve şerbetin içinde soğutulur. Süzülerek tepsilere dizilen kemalpaşa tatlısı ceviz, fındık, fıstık, kaymak, hatta dondurma ile servis edilebilir.
"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kemalpa%C5%9Fa_Tatl%C4%B1s%C4%B1"'dan alındı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder